Номинираният за премиер от Продължаваме промяната - Демократична България акад. Николай

...
Номинираният за премиер от Продължаваме промяната - Демократична България акад. Николай
Коментари Харесай

Знак! Денков без Габриел върна изпълнен мандат на президента. Радев: Ще издам указ в най-кратък срок

Номинираният за министър председател от " Продължаваме промяната - Демократична България " акад. Николай Денков в отсъствието на ротационния кандидат-премиер Мария Габриел върна изпълнен втория мандат за сформиране на държавно управление.

 

Церемонията продължи минута и половина. Радев не се ръкува с никой от пристигналите политици.

 

При президента се явиха водачите на обединението ПП-ДБ: акад. Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов. Всички бяха с угрижени лица. Само Кирил Петков се въртеше нахилен.

 

Акад, Денков връчи на президента Румен Радев досието със състав на кабинет. 

 

" Връщам план за състав на Министерски съвет. Очакваме да бъде гласуван в Народното събрание, в случай че съберем болшинство. Всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, с цел да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят дружно, с цел да се развива страната в интерес на хората ", съобщи учен Денков. 

 

България има потребност от институции и политици, които да се водят от ползите на народа, да работят за сигурност, правдивост и против корупцията, съобщи Радев, като  видимо насочи намек към изказванието на някогашния народен представител от Политическа партия Радостин Василев по какъв начин бил получил отвод от акад. Николай Денков да се води антикорупционна политика и по какъв начин нямало потребност от Джовани Фалконе.

 

" Това държавно управление би трябвало да работи за укрепването на суверенитета на страната ", сподели Радев в подтекста на казаното от финансовия министър, посочен от Денков - Асен Василев, по какъв начин всички шефове на служби щели да бъдат заменени, а имената им - към този момент контрактувани с " посолствата ". 

 

Бъдете сигурни, че по най-бърз метод ще издам декрет за внасяне в Народно събрание, където да бъде гласуван по съвест новия кабинет, въпреки всичко увери президентът. 

 

Предвижда се премиерският пост да бъде на ротационен принцип, като през първите 9 месеца министър председател ще е Денков, а през идващите – Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.

 

Макар президентът да прикани обединението да премисли мандата и да не го извършват, ПП-ДБ и спечелилата изборите ГЕРБ-СДС се схванаха да сформират управническа формула с цели и ротационно премиерско място – 9 месеца акад. Денков на стола, по-късно на него ще седне Мария Габриел, която ще бъде вицепремиер и външен министър в проектокабинета.

 

В обща декларация двамата заявиха:

" Поемаме този риск с ясното схващане, че в случай че тези промени, поради които се захващаме, тръгнат в неверна посока, ние двамата сме си споделили, че ще си подадем оставката, тъй като смисълът от това държавно управление е да може да работи и Народното събрание, с цел да одобри верните закони ".

 

Ето и пълния списък с имената на министрите: 

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

 

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на Политическа партия и някогашен отраслов министър в кабинета „ Петков ”. 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на защитата. Той е бивш длъжностен министър и проекто подобен в кабинета „ Петков ”. 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е някогашен длъжностен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на районното развиване и благоустройството. Той е народен представител от Политическа партия и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той притежател на месопреработвателната компания „ Тандем ”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов - министър на стопанската система и промишлеността

Милена Стойчева – министър на нововъведенията и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и обществената политика

Атанас Славов – министър на правораздаването

Георги Гвоздейков – министър на превоза и известията. Той е някогашен народен представител от Политическа партия и шеф на закритото сдружение „ Хели Мед Сървиз ”.

Проф. Христо Хинков – министър на опазването на здравето. Той е дълготраен шеф на Националния център по публично здраве и разбори.

Зарица Динкова – министър на туризма. Тя е от „ Зелено придвижване ”. 

Александър Йоловски – министър на електронното ръководство

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен играч. 

 

В последния миг беше заменен министърът на правораздаването, като поста се планува да заеме депутатът от Демократична България Атанас Славов.

 

Стана ясно и че Асен Василев остава предлагането за финансов министър, само че няма да бъде вицепремиер. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са задоволително, с цел да бъде подсилен проектокабинетът в пленарна зала, в случай че всички гласоподават " за ".


Все още не е ясно дали Движение за права и свободи ще гласоподават в поддръжка на бъдещото държавно управление, откакто в петък беше контрактувана поддръжка от страна на придвижването за конституционна промяна.

 

Останалите парламентарни сили оповестиха, че ще гласоподават срещу проектокабинета " Денков-Габриел ".

 

При връчването на мандата президентът съобщи, че той е дискредитиран. Повод за думите му станаха записите публикувани от някогашния народен представител на ПП-ДБ - Радостин Василев. 

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР